Bij Jasmien in de kring met een boekje |
De dag start met de kring/praatronde |
Praatronde
Elke dag starten we met een praatronde.
De praatronde gaat door in ‘de praatronde’ (zoals wij de plaats nu ook noemen), een gezellige hoek waar we in een kring zitten en die in iedere klas aanwezig is. Hier worden alle belangrijke gesprekken gevoerd, afspraken gemaakt, week- en dagplanningen gemaakt en overlopen. Hier zijn ook alle belangrijke middelen voorhanden om de organisatie van het hele klasgebeuren in goede banen te leiden. (Praatrondeschrift, klassen- en kinderraadschriftjes, kalender, weekschema, onthoudbord, takenlijst enz.)Tijdens de praatronde zelf kunnen de kinderen hun ervaringen en belevenissen aan elkaar vertellen en er eventueel dingen bij tonen. Dit gebeurt op een georganiseerde manier met afspraken die samen met de kinderen op voorhand zijn vastgelegd.
In de hogere graden gaat de praatronde veel verder dan het vrijblijvende vertelmoment. Regelmatig komen er discussiemomenten en diepgaander gesprekken aan bod.
Project stofjes en ontwerp |
Project - Persoonlijk werkstuk
Via projectwerking willen we dat de kinderen op een creatieve en interactieve manier de eigen leefwereld (en ook de ruimere wereld) leren kennen, beleven, verder uitdiepen en in de mate van het mogelijke begrijpen en verwerken.
Projecten kunnen tot stand komen vanuit de praatronde, vanuit spel, vanuit meegebrachte spullen, vanuit activiteiten enz. Interesses, vragen enz. die intens bij een groep leven zijn het uitgangspunt om samen allerlei activiteiten rond een bepaald onderwerp te organiseren. Het kan gaan om langer lopende klasprojecten en schoolprojecten, maar ook om dagprojecten, waarbij gedurende een korte periode rond een bepaald onderwerp gewerkt wordt. Er wordt samen gepland, georganiseerd, uitgewerkt, op onderzoek of uitstap gegaan enz.
Een afsluiting van een project kan op verschillende manieren gebeuren: een voorstelling, een tentoonstelling, een klassenkrant, een activiteit enz. waarbij meestal ouders, andere klassen uitgenodigd worden.
Persoonlijk werkstuk (PW) is eigenlijk een project van één of twee kinderen. De kinderen kiezen samen (of alleen) een onderwerp dat hen interesseert en waarover ze willen bijleren. Adhv. een stappenplan werken ze een PW verder uit en brengen het op een creatieve manier over naar de klas. Ook hier zijn de ouders uitgenodigd om deel te nemen.
Bij deze technieken wordt een zeer ruime waaier van vaardigheden ontwikkeld op verschillende vlakken (o.a. samenwerken, leren kiezen, zelfstandig werken, opzoeken, initiatief nemen, presenteren aan een groep, evalueren, teksten schrijven en lezen, afwerken, expressiviteit enz.)